Oslo Høyre har et godt program når det gjelder å satse på at alle barn og unge får gode muligheter og et trygt og godt læringsmiljø. Kunnskap i skolen er en av Høyres hovedsaker i Oslo. Vi vil satse spesielt på gode lærere og å sørge for at alle barn får gode ferdigheter i basisfagene norsk. matte og engelsk. Oslo-skolen er allerede landets beste skole. Vår visjon er at den skal bli Europas beste.
For at barn skal lære må de imidlertid først og fremst være trygge. Barn som er redde har store vanskeligheter med å ta til seg kunnskap. Derfor satser Oslo Høyre også på å sikre at elevenes psykososiale helse. Vi har blant annet programfestet at vi skal ha en nullvisjon for selvmord blant barn og unge.
Jeg har vært aktiv når det gjelder å arbeide med bystyreprogrammet på dette området og er lykkelig over den gode politikken vi skal innføre i neste periode. Dersom jeg kommer inn i bystyret vil jeg arbeide for at alle barn som trenger hjelp – uansett årsak skal få riktig og god hjelp raskt. Forebygging og tidlig inngripen er stikkordene og det er rundt skolene dette arbeidet bør fokuseres. Ingen barn og unge skal oppleve at livet blir så meningsløst at de forsøker å ta sitt eget liv. Jeg mener at det er helt nødvendig å ha en nullvisjon for selvmord blant barn og dessuten at visjonen er realistisk om vi satser tilstrekkelig på forebygging. Les min kronikk som ble publisert i Dagsavisen nedenfor.
Høyre tar psykisk helse på alvor og gir mer penger til kommunene for å bedre tilgangen på psykologer. Neste år blir det 150 flere psykologstillinger i Norge.
FOREBYGGING: Det er på skolen barn og unge med problemer lettest kan bli oppdaget
Nullvisjon for selvmord
Kronikken ble først publisert i Dagsavisen
Hvert år dør rundt 500 mennesker av selvmord i Norge. Det er dobbelt så mange som i trafikken. Det er et stort samfunnsproblem som berører svært mange. Ekstra meningsløst og trist er det at det er så mange unge mennesker som tar sitt eget liv.
Det er urovekkende at selvmord er den vanligste dødsårsaken hos ungdom. 30 prosent av alle dødsfall hos unge i alderen 15-24 år skyldtes i 2013 at den unge tok sitt eget liv. Selvmord er sjelden hos yngre barn, men er like fullt en av de vanligste grunnene til at barn i alderen 10-14 år dør i Norge.
Årlig behandler helsevesenet mellom 4000 og 6000 personer med skader som skyldes selvmordsforsøk, men langt de fleste som skader seg med vilje gjør det i det skjulte og oppsøker ikke lege.
Lærerne skal se faresignalene
Årsakene til selvmord, selvmordsforsøk og selvskading blant barn og unge er sammensatte og samfunnet må ha fokus både på å forbygge og å forhindre selvmord. Oslo Høyre ønsker derfor å innføre en helhetlig modell for selvmordsforebygging i Oslo-skolen.
Oslo Høyres program er svært offensivt både med tanke på å forebygge psykiske og sosiale problemer og når det gjelder å fange opp barn som har det vanskelig.
Det er nødvendig å ha en nullvisjon for selvmord hos barn. Vårt klare mål er at ingen barn skal være i en så fortvilet situasjon at det å ta sitt eget liv oppleves som eneste utvei. De unge skal vite at det finnes hjelp å få fra kompetente fagfolk og de skal vite hvor de kan finne den.
Et fellestrekk hos unge som sliter med selvmordstanker er at de føler seg alene og ikke tror at noen kan hjelpe dem. Derfor går vi inn for at alle lærere i Osloskolen skal få opplæring i å se etter, fange opp og reagere på faresignaler.
Skolen er aller nærmest
Det er på skolen barn og unge med problemer lettest kan bli oppdaget. Desto tidligere barnet får hjelp desto mer effektivt er det.
Derfor skal hjelpen komme nærmere. Et av tiltakene er å videreutvikle det gode samarbeidet som mellom Oslo-skolen og barne- og ungdomspsykiatrien med psykologer og miljøterapeuter ute på skolene flere dager i uken. Dette prosjektet har vært meget vellykket. Mange unge har blitt hjulpet direkte på skolen, mens noen har fått en rask henvisning videre. Prosjektlederne sier at de har fanget opp mange med til dels store problemer som de ellers ikke ville ha møtt.
Lettere å få spesialistbehandling
Et annet tiltak for å senke terskelen er å gjøre det mulig for helsesøster på skolen å henvise direkte til behandling hos BUP (Barne- og Ungdomspsykiatrisk poliklinikk).
Oslo Høyre vil dessuten at ventetiden på spesialistbehandling for barn og unge skal være maksimalt tre uker.
Mobbing må forebygges og forhindres.
Å være utsatt for mobbing er risikofaktor som øker faren for selvmord.
Det er skolen som har ansvaret for å for å forebygge og forhindre mobbing. Mobbing skal først og fremst forebygges, dernest forhindres. Vi er opptatt av at den som blir mobbet skal beskyttes og at det er mobberne som skal ta konsekvensene, for eksempel ved å bytte skole.
Alle skoler og barnehager skal ha en strategi for å bekjempe mobbing og alle ansatte i både skole og barnehage skal ha kompetanse om hvordan man forebygger, avdekker og bekjemper mobbing.
Mer tverrfaglig samarbeid
Mange barn og unge sliter både med psykiske og sosiale problemer. Barn opplever sorg, angst, depresjon, stress og ensomhet, de utsettes for press, vold, og omsorgssvikt. Noen har lavt selvbilde på grunn av lærevansker andre opplever identitetsproblemer, lojalitetsproblemer og trusler og tvang fordi de tilhører en etnisk eller seksuell minoritet. Andre igjen lider på grunn av problemer i hjemmet som kan være alt fra foreldres sykdom og skilsmisse til dårlig økonomi eller rusmisbruk.
Alle de nevnte problemene er faktorer som øker risikoen for selvmord. De kan også føre til andre alvorlige og varige fysiske og psykiske lidelser, dårlige skoleprestasjoner, rusmisbruk, skulking og frafall i skolen. Kriminalitet, vold, uførhet og varig utenforskap kan bli resultatet.
Visjonen om at ingen barn og unge i Oslo skal ta sitt eget liv er ikke urealistisk, men den krever at vi tenker helhet og tar barn og unges problemer på alvor og ser helheten rundt det enkelte barn. Det krever samarbeid. Vi vil derfor styrke det tverrfaglige samarbeidet mellom barnevern, skolehelsetjeneste, skole, barnehage og politi.
Ulike problemer krever ulike tiltak. Barn og som blir utsatt for kriminelle handlinger trenger hjelp av politiet, barn fra hjem der en av mor eller far er syk kan ha et stort behov for på bli sett og for å ha noen å snakke med. Vi vil derfor at helse- og sosialtjenesten i bydelene skal få økt kompetanse om pårørendearbeid for barn og unge.
Vil styrke rådgivningstjenesten
Dersom en ungdom sliter med dårlige karakter og prestasjoner eller er usikker på videre valg trenger han eller hun en god rådgiver. Det trenger alle unge som skal ta viktige valg. Oslo Høyre vil styrke rådgivningstjenesten gjennom å innføre en sertifiseringsordning for rådgivere i Oslo-skolen og vi vil samle rådgiverne i ungdomskolen og videregående skole i større enheter for å øke kvaliteten.
Norges beste skole skal bli enda bedre
Høyre-skolen i Oslo er landets beste skole, det er en skole som løfter de svakeste elevene og utjevner sosiale forskjeller. Gjennom vår økte satsing på barn og unges psyko-sosiale helse skal vi sørge for enda et enda bedre læringsmiljø. Barn lærer, blomster og utvikler seg når de opplever trygghet og stabilitet. De unge skal være trygge på at det finnes hjelp å få dersom de opplever vanskeligheter, de skal vite at de ikke er alene.
Samfunnet skal beskytte dem mot overgrep fra andre og noen ganger må de beskyttes mot seg selv. Alle våre barn fortjener en trygg oppvekst. Derfor er vår visjon at ingen barn og unge i Oslo-skolen skal ta sitt eget liv.
[…] og bli tatt på alvor. Jeg har arbeidet blant annet arbeidet målrettet for å få innført en helhetlig modell for selvmordsforbygging i Osloskolen og er svært opptatt av at det skal gjøres mer for å bekjempe […]