Med vinnerkortene på hånden og tårer i øynene
[frizzly_shortcode id=’363′]“Takle stress eller protestere mot press» er tittelen på en kronikk skrevet av kultur- og samfunnspykologen Toril Hjorthol som også er aktiv i partiet Rødt der hun jobber som sekretær.
Hun spør om hvorvidt dagens ungdom ikke heller burde kjempe mot systematisk urettferdighet i samfunnet enn å fokusere på å lære seg å takle stress. Et opplagt svar er at det ikke er så mye systematisk urettferdighet å slåss mot i Norge om dagen. Dagens unge har nok skjønt at de har fikk flesteparten av vinnerkortene utdelt den dagen de ble født. Resten er opp til dem selv, og de kan faktisk skaffe seg resten av de kortene de trenger for å få fullt hus.
Nesten alle dørene er åpne! Livet kan nok være urettferdig, men det har ikke vært urettferdig mot akkurat dem. De er blant de aller heldigste i verden noen sinne. At de unge i lys av dette stiller krav til seg selv om å gjøre noe ut av mulighetene de har fått er kanskje ikke så rart?
Er det virkelig jeg mot meg?
Dagens unge har tilsynelatende alt, men i følge undersøkelser er de ikke så lykkelige som de burde være.
Det er derfor stort fokus på ungdoms psykiske helse. Spørsmålet Toril Hjorthol stiller kan virke berettighet. Den såkalte generasjon perfekt, sliter tilsynelatende mer med stress og prestasjonsangst og har større psykiske utfordringer enn tidligere generasjoner. Blant annet har TV-seriene “Sykt perfekt” på TV2 og “Jeg mot meg” på NRK aktualisert temaet og skapt debatt.
Før jeg går videre vil jeg understreke at jeg er svært opptatt av at barn og unge som har alvorlige psykiske eller sosiale problemer må møtes med større kompetanse og bli tatt på alvor. Jeg har arbeidet blant annet arbeidet målrettet for å få innført en helhetlig modell for selvmordsforbygging i Osloskolen og er svært opptatt av at det skal gjøres mer for å bekjempe mobbing.
Jeg er imidlertid samtidig – veldig – motstander av å sykeliggjøre en hel generasjon. Det blir som å sidestille mobbing med en hver følelse noen måtte ha av å bli krenket. At mobbebegrepet blir for vidt ødelegger for dem som virkelig blir utsatt for systematiske overgrep over lang tid. På samme måte er det noen barn og unge som trenger profesjonell hjelp, men heldigvis er det ikke noe veien med de fleste. Tvert imot.
De siste 10-15 årene har ungdommen blitt stadig snillere, de unge begår mindre kriminalitet, de drikker mindre, og røyker veldig mye mindre. De unge trener, er opptatt av å spise sunt, liker foreldrene sine, trives på skolen og gjør mer lekser enn før.
Altså kan mye tyde på at det går ganske bra med dagens unge.
Likevel…
Burde ikke ungdommen protestert mot presset som blir lagt på dem om å være perfekte i stedet for å ha fokus på å gå inn i seg selv på jakt etter feil og mangler?
Toril Hjorthol har tilsynelatende et tankevekkende poeng. Fokuset på hva den enkelte kan og bør gjøre for å taklet stresset kan ta fokuset bort fra samfunnsmessige utfordringer som kvinnediskriminerig og sosial urettferdighet.
Sosiologen Gunnar C. Aakvaag gikk i 2013 hardt ut mot norsk ungdom som han kalte lydige og konturløse på grunn av mangelen på et kollektivt politisk prosjekt. Han berømmer Gerhardsen-ungdommen på femitallet, 68-erne og den ironiske genrasjonen fra 80-tallet. Den første etterkrigsgenerasjonen av ungdom får æren av å ha samlet og gjenoppbygget landet, for å ha skapt velstandsveksten og velferdsstaten, mens 68-erne for berømmes for å ha revet ned det samfunnets autoriteter ned fra sine pidestaller. Den grenseløse 80-tallsungdommen på sin side kreditteres for å ha banet veien for toleranse for ulike livssyn, seksuelle legninger og klesstiler.
Han skriver:
Gerhardsen-generasjonens samfunnsbyggingsprosjekt var forankret i positivismens idé om at politiske ideologier kunne erstattes av vitenskap som grunnlag for rasjonell samfunnsstyring. 68-erne brakte ideologiene tilbake, og særlig i form av nytolkninger av Marx’ kritikk av industrikapitalismen ispedd doser av feminisme og imperialismekritikk. Min generasjons ironiprosjekt var forankret i fransk postmodernisme og “dekonstruksjon” av alt fra politiske ideologier og filosofiske systemer til litteratur og populærkultur.
Dagens ungdom har han imidlertid ingen tro på, men han burde kanskje legge seg på minne at det som kjennetegnet ungdomsopprørerne han hyller var at den etablerte generasjonen ikke forstod dem og i stor grad kjempet mot dem.
Dagens unge har tilsynelatende ikke noe kollektivt prosjekt, men de holder på med ting som ingen ungdomsgenerasjoner har gjort før dem. Dagens unge utrykker seg for åpen scene døgnet rundt, de har ekstremt store nettverk og opererer i global verden og bærer med seg all verdens informasjon i lomma. De vet ikke en gang hvordan det var å leve før internett.
De voksne er ofte mest opptatt av problemer knyttet til sosiale medier og en del ungdoms besettelse av å få mange ”likes“ på sine utstudert komponertem og retusjerte bilder.
Nettet er imidlertid ekstremt mye mer enn posering med trutemunn på Instagram. Mine barn kjenner folk i hele verden, de reiser uanstrengt til den andre siden av kloden med en liten ryggsekk og holder daglig kontakt med venner i Nepal, Brasil og Kenya. De vet hvor de kan få tak i de billigste flybillettene på noen minutter og hvordan de kan møte noen de kjenner i en hvilken som helst by i verden og dermed finne en sofa de kan overnatte på.
Mine barn har oversikt over hva som skjer i verden på en måte jeg aldri hadde. De kjenner noen som var i Nepal under jordskjelvet, noen av dem reiste hjem og andre ble igjen for hjelpe til med redningsarbeidet. De har venner som var på fotballkampen under terrorangrepet på Paris og fulgte med live på venner som ikke kom seg til hotellet men måtte gjemme seg i gatene hele den skremmende natten. De kjenner noen som akkurat var kommet ut fra flyplassen Zaventem i Brussel da bombene eksploderte og de kjenner folk som befant seg ved metrostasjonen Maalbeek da bomben gikk av der. Vi reiste også, men vi levde fortsatt i postkortene og papiravisenes verden – det var før mobiltelefonen knyttet verden sammen uten forsinkelser. Nå kommer nyhetene raskere via oppdateringer fra venner enn via mediehusene. Som en bekjent sa:
Du vet at det har vært en dårlig natt når Facebook-meldinger om at folk du kjenner er i sikkerhet er det første du ser når du våkner om morgenen.
Denne generasjonen kan mer og vet mer enn noen annen generasjon før dem. På en del områder behersker de kanskje den moderne verden bedre enn sine foreldre allerede før de er voksne.
Kanskje dette er en generasjon som ser en et verdensbilde i komplekse nyanser og ikke sort-hvitt? Ismer og blind tro på at det finnes universalløsninger ligger kanskje ikke så nær for dagens unge. Mye kunnskap om faktiske forhold er nok til hindrer for idealistiske naivitet.
Mye tyder imidlertid på at dagens unge tenker nytt og kreativt og ser for seg nye måter å leve på. Vi står muligens ovenfor en generasjon som vil dele i stedet for å eie og som tenker helt nytt når det gjelder økonomi. Allerede nå lever dagens unge på en helt annen måte enn noen generasjon har gjort før dem.
Hva som blir resultatet av denne generasjonens opprør eller mangel på opprør ser vi nok bedre i etterpåkolkskapens lys enn i samtiden. Gunnar C. Aakvaag har klokketro på at ungdommen med sin adferd sine idéer stadig har endret samfunnet og mener at tidligere tiders opprørske ungdom visste bedre enn sine foreldre. Han synes å glemme at han nå tilhører den eldre generasjonen selv og faller i den gamle fellen – han kritiserer ungdommen slik de eldre visstnok har gjort siden Sokrates tid. Han kritiserer ungdommene for at de ikke ligner mer på han selv da han var ung.
Toril Hjortholm mener noe av det samme som Aakvaag, og at opprør og kollektive prosjekter kan gi ungdommen mer mening i livet. Hun synes at de bør se på hva som er galt med skolen og samfunnet i stedet for å lære seg pusteteknikker. Hun gir kaptialismen og individualismen skylden for at så mange unge stresser, er slitne og kjenner seg deprimerte.
Jeg er ikke er psykolog, men siden Hjorthols kronikk mest av alt er sterkt politisk så oppfatter jeg ikke dette som en debatt som krever psykologutdannelse. Jeg synes hennes kronikk er temmelig enkel og provoserende i sine konklusjoner.
Hun mener faktisk at psykologien ikke har svaret på de problemene dagens unge sliter med, men at psykologene nærmest går både de konservative og nyliberalistiske kreftenes ærend samtidig.
Debatten om de unges dårlige psykiske helse og løsningen på problemet preges sågar avzeitgeisten om at hver enkelt må ta ansvar for eget liv, inkludert hvordan takle psykisk stress og ubehagelige symptomer. Hvis psykologifagets eneste svar på dette er å veilede hver enkelt i å takle det moderne livets krav, fungerer psykologien konservativt og som nyliberalismens nyttige idiot.
Det er ganske oppsiktvekkende dersom Hjortholm med dette mener at vi ikke skal ta ansvaret for våre egne liv, og at psykologer ikke skal ha stort fokus på hvordan den enkelte skal talke eget psykisk stress og livets krav. Skal psykologer som møter deprimerte og stressede mennesker i stedet oppfordre pasientene til å opprør mot for eksempel kapitalismen? Altså drive med sosialistisk indoktrinering?
Hun skriver:
Å forbedre deg selv og dine indre reaksjoner for å styrke posisjonen din er et nyliberalt krav til mennesket – enten det er på identitets-, kjærlighets-, eller arbeidsmarkedet.
Hun tar helt feil.
Å forsøke å forbedre seg selv er hverken feil, nyliberalistisk, konservativt eller nytt.
Religionene har til alle tider stilt krav til menneskene om personlig forbedring og utvikling. Det er krav om åndelig oppvåkning, om dyd, hardt arbeid, sterk tro og mental ro.
Religioner krever at du skal elske din neste som deg, leve ditt liv i fattigdom eller leve i sølibat. De krever gjerne at du har kontroll både på dine handlinger og ditt indre liv. Ikke bare skal du ikke være utro, men du skal ikke begjære din nestes hustru eller bil. Det kan også kreves av deg at du skal utholde stor smerte og store forsakelser eller at du skal ta helt avstand fra det matrielle livet eller gå syngende i døden for din tro.
De fleste av disse kravene er vanskelige å opp til og dette har ført til både selvforakt, skam, tvil og usikkerhet for mange.
Indre kamp, selvransakelse og indre smerte er ikke noe nytt.
I sin tid drev jo også den radikale og autoritetstro venstresiden i Norge med maoistiske selvkritikk-øvelser som en del av parti-skoleringen.
Større enn deg selv
Det å oppgi noe av individualismen for noe som er større enn deg selv kan nok likevel redusere indre smerte det har Hjortholm rett i. Mange opplever stor glede og mening når de føler samhørighet med andre i en gruppe,
Det er også åpenbart at om du har mindre fokus på deg selv, altså om du er mindre selvopptatt, så kjenner du mindre til eget ubehag.
Den som hjelper andre blir glad selv også.
Ekstem individualisme eller egoisme om du vil er sannsynligvis ikke veien til lykken. Imidlertid kan det rett og slett være farlig når unge mennesker som opplever indre smerte og uro vender aggresjonen utover og legger all skyld på samfunnet rundt seg.
Denne tematikken er ganske aktuell i våre dager og det at norske ungdommer som er fulle av sinne rettet mot samfunnet reiser til Syria for å krige sammen med IS undestreker at slett ikke er alle ungdommer med problemer som unnlater å gå til kamp mot andre.
Ismer og guder
Mennesker er uten tvil i stand til å oppgi mye av sin egen individualitet dersom de oppfatter seg som en del av noe meningsfullt som er større enn dem selv. En slik følelse kan få folk til ofre mye og utholde mye. Den har fått millioner av unge gutter og noen jenter til å dra i krigen. Motivasjonen har i stor grad vært kjærlighet til fedrelandet, som de er villige til å dø for. Det er sjelden mangel på soldater når kriger skal kjempes, og det er ikke bare fedrelandskjærlighet som motivere, men spenning, fellesskap og mestring også.
Fedrelandet, stammen, troppen, gudene og de store ismene – være seg kommunismen eller fascismen kan få mennesker til å gå utrolig langt for idéaler, tror og felleskap. Store kostnader for andre er ofte resultatet. Det at du tror på noe større og enn deg selv kan nok lindre din indre navlebeskuende smerte, men slik underkastelse til fordel for noe større er desverre ikke bare av det gode. Det kan fort slå over i fanatisme og ekstremisme. Individualisme, egoistisk eller ei er langt å foretrekke fremfor kollektiv fantatisme. Dersom du mener at individet er underordnet saken du sloss for blir du farlig for deg selv og andre. I en gruppe der mange tenker på denne måten vil dessuten gruppedynamikken kunne frata den enkelte både følelsen skyld og opplevelsen av å ha ansvar for egne handlinger. I ytterste konsekvens kan massesuggesjon føre til at fornuft og motforestillinger kobles ut og antisosiale tendenser frigjøres.
Hjorthol legger deler av skylden for at ungdom opplever psykisk smerte på kapitalismen og liberalismen og ønsker at ungdommene skal rette sitt sinne mot markedskreftene og konkurransen i samfunnet. Andre lokker mistilpasse ungdommer til seg for at de skal sloss for religiøse “verdier” som i beste fall kan beskrives som barbariske.
For de fleste vestlige ungdommer er imidlertid fraværet av både Gud og ismer normen – og med det kanskje troen på noe som er større enn dem selv. At de ikke tror på noe som er større enn dem selv betyr imidlertid ikke at de ikke de ikke respekterer andre eller at de ikke ser på andre som likeverdige dem selv. De libralistiske og humanistiske verdiene som som preger vår del av verden dreier seg jo nettopp om mennskeverd, menneskerettigheter, toleranse og respekt for andre.
Å se etter bjelken i sitt eget øye i stedet for tornen i sin nestes er en god kristen verdi. Det å ta ansvar for sitt eget liv og sine egne følelser og ikke legge skylden på andre for alt er positivt og modent.
Hjorthol skriver:
Ungdom – og voksne – får det bedre om vi fokuserer utover mot medmennesker og prosjekter tuftet på noe annet enn forbedring av oss selv som overflatiske individer.
Å søke etter svar på eksistensielle spørsmål og smerte i sitt indre kan vel knapt kalles for overflatisk og at mennesker forsøker å forbedre seg selv er ikke i utgangspunktet negativt.
Det er selvsagt negativt for den enkelt om han eller hun stiller urealistisk høye krav til seg selv og ender opp med selvforakt. Selvforakt og selvhat kan gjøre folk syke.
Men, dagens unge som møter alt presset og som er så stresset i forhold til å lykkes på alle plan ser faktisk ut til å være i stand til å reflektere over seg selv i ung alder. Det er slett ikke utenkelig at dette er et stort fremskritt.
Ungdom smaker kanskje på veggen allerede i tenårene, men nå for tiden snakkes det om psykisk helse og uhelse i alle kanaler. De fleste ser faktisk ut til å takle disse utfordringene og evner å ta tak i problemene sine. Jeg som er mor til to barn som tilhører generasjon prestasjon ser tydelig – at refleksjonsnivået er adskillig høyere hos mine barn enn det var hos meg og mine venner da vi var på samme aldrer.
De digitalt innfødte har faktisk også oppvokst med selvhjelpsbøker og fordomsfrie foreldre skulle skal realisere seg selv på alle plan. Det er ikke utenkelig at denne generasjonen kan klare å plukke det beste fra timemanagement, mental trening og mindfullnes og kombinere det med å ta ansvaret for seg selv og andre. Et godt samfunn bygges – mener vi konservative – av mennesker som tar ansvar for seg selv. Vi mener også at hver og en av oss blir lykkeligere av å ta ansvaret selv. Det kan nok være tungt og skremmende, både voksne og unge kan slite med følelser av utilstrekkelighet og ensomhet. At det kan være tungt endrer imidlertid ikke på fakta. Du har ansvaret for deg selv! Hvem skulle ellers ha ansvaret for deg? Å ta inn over seg ansvaret fullt og helt krever modenhet, selvstendinghet og styrke.
Mening
Noe av det viktigste for menneskers mentale helse opplevelsen av mening, sier ekspertene. Det å fokusere utelukkende på seg selv, og å polere et glansbilde av sitt ego vil nok for mange etter hver kunne oppleves som litt meningsløst. Uten noe som er større en deg selv kan det å finne mening være vanskeligere. Å finne mening er mer krevende når du ikke har en Gud, en Hitler, Stalin, Gerhardsen eller Bin Laden til å fortelle deg hva som er hensikten og målet.
Følelsen av mangel på mening kan nå ta fra noen og en hver energien.
Det føles ikke alltid like meningsfullt å selge forsikringer eller klippe plenen eller å gå på enda en fest.
Vi må kanskje jobbe litt mer med oss selv, men jeg tror ikke selvrefleksjon og selvinnsikt har skadet noen.
Mennesker har til alle tider gått igjennom faser som har vært vanskelig, faser preget av tro og tvil om du vil. De fleste kommer gjennom det og blir forhåpentligvis sterkere og mer reflekterte og får kanskje større evne til innlevelse med og forståelse for andre på kjøpet.
Kanskje dagens ungdom gjør opprør på sin måte – psykisk opprør og tar et indre oppgjør med seg selv?
Jeg sier:
Fuck dem som rakker ned på dere. Jeg er ikke bekymret og har virkelig troen på dere, det har jeg hatt siden dere gikk i barnehagen.
Heia generasjon perfekt! Dere har jo forstått at dere har ansvaret for dere selv i ung alder. Det er tungt noen ganger, men det kommer til å gå bra. Dere er sterke og modige og skylder ikke på samfunnet eller andre. Av og til er det fryktelig vondt, men smerte er en del av livet, noe dere må igjennom ikke bare en gang, men flere ganger. Dere kommer til å klare dere veldig fint og dere vokser som mennesker gjennom selvrefleksjon. Jeg tror dere kommer til å forstå at det å være perfekt ikke er nå mål å strebe etter – at det perfekte ikke en gang finnes. Dere kommer til å skjønne at det inperfekte, unike og rare er det vakreste og lære dere å respektere andre og dere selv slik som dere er. Takket være dere kommer verden til å gå fremover og samfunnet til å bli stadig bedre for alle. Dere er fornuftige og rimelige, dere har mange venner, dere liker foreldrene deres, dere er ansvarsfulle og skikkelig folk som prøver å gjøre det beste dere kan hele tiden. For en flott generasjon dere er. Snart kommer dere til å skjønne at dere kan slappe av litt, alt kan ikke skje samtidig. Dere er unge, dere er utålmodige og dere er uredde. Sånn har unge mennesker alltid vært, fulle av selvtillitt. Akkurat nå tror dere kanskje, med det ungdommelige overmotet dere har, og skal ha, at dere skal være perfekte på alle områder.
Dere er ikke perfekte, dere kommer aldri til å bli det og det er derfor ikke noe å strebe etter. Dere kommer til å forstå dette i tyveårene. Dette er ting som generasjonene før dere forstod først sent i livet, noen ganger alt for sent. Jeg tror dere er en generasjon som skal bringe forståelsen av menneskets hjerne, sinn og psyke store kvantesprang fremover. Kanskje dere kommer til å starte en mental revolusjon, på samme måte som min generasjon startet den digital revolusjonen.